Cosa Pública

Dilluns, 26.10.2015 20:51h

Cosa Pública

DEFENSA AL PLE DE L'AJUNTAMENT DE LA MOCIÓ PER DEMANAR L'ANUL·LACIÓ DEL JUDICI AL PRESIDENT COMPANYS


Bon dia, no llegiré l’exposició de motius que precedeix els acords de la moció que els proposem aprovar perquè estan al seu abast, així com els de tots els ciutadans. Deixi’m però, fer-los una reflexió abans de llegir els acords que els proposem.

La sentència de mort dictada per un tribunal militar franquista el 15 d’octubre de 1940, contra Lluís Companys i Jover, President de la Generalitat, en un judici sumaríssim sense cap garantia jurídica, representa un fet únic durant el convuls segle XX. Segle de revolucions, de violència, de totalitarisme, durant el qual ni els opressors més ferotges es van atrevir mai a fer afusellar un president elegit democràticament.

Segrestat per la Gestapo, amb la col·laboració de la policia francesa, Companys va ser entregat a Irún a les autoritats espanyoles, traslladat a Madrid, on va ser torturat, tal com sabem per testimonis, i finalment portat a Barcelona on fou condemnant a mort i afusellat a trenc d’alba del 15 d’octubre de 1940.

Aquest magnicidi, aquesta brutalitat, malauradament només és la punta de l’iceberg que expressa als ulls del món el regim del terror imposat pel franquisme. Llegeix l'entrada al blog