Fet a Sant Feliu

Dimecres, 6.7.2016 10:30h

Fet a Sant Feliu

De la perplexitat a la decepció

De la perplexitat...

Just fa un any observàvem la realitat municipal amb una alta dosi de perplexitat. No sé si els santfeliuencs compartien aquesta sensació. El que és cert  és que el nou pacte municipal era vist negativament per molts conciutadans, com mostrava l’enquesta realitzada per aquest digital ara fa un any.
Les causes perquè els santfeliuencs veien el nou pacte com a quelcom negatiu poden ser moltes i variades. El perquè de la nostra perplexitat ja va quedar prou explicat just quan es signava l'acord.
A ningú se li escapa que el nou govern agravava la sensació de que en política tot s’hi val per tal d’assolir el poder; senzillament perquè els actors principals d’aquesta pel·lícula no van actuar en coherència. Crec sincerament que molts estarem d’acord en això.


...a la decepció

Passat un any però, és més interessant descriure el com aquesta sensació de perplexitat, amb el temps, s’ha convertit en una sensació de decepció.
Amb un any de mandat hem pogut comprovar que la substitució del soci de govern, no representa pràcticament cap matís amb el mandat anterior. No veiem un nou impuls del govern municipal, amb noves energies, que seria l’esperable quan es regeneren els governs. No veiem quines polítiques han canviat en aquest any de marge.
La legislatura la vam començar amb una mínima dosi d’optimisme. Malgrat el regust perplex que ens envaïa, vèiem amb esperança com una de les nostres línies vermelles, en les frustrades negociacions, estava recollida en els acords del nou govern. Aquestes línies vermelles eren fer un govern obert; un canvi profund en la organització interna municipal per posar el ciutadà al centre del debat polític, i una transformació radical en els mecanismes de participació i deliberació ciutadana. Aquest va ser l’eix central de la nostra campanya i segueix essent l’eix central de la nostra proposta per Sant Feliu. Nosaltres ens imaginàvem la nostra hipotètica acció de govern amb la cinquena marxa posada per realitzar aquests canvis. Experiències, canvis i transformacions que veiem amb enveja com les estan posant en marxa ajuntaments com Sabadell o Badalona. Ajuntaments amb una acció de govern valenta i decidida per a la transformació política. A anys llum ens veiem i per això aquest regust de decepció.
A Sant Feliu malauradament a cops de realitat comprovem com la voluntat de construir aquest govern obert, aquest canvi profund, no és més que una capa de pintura en una paret malmesa pel pas del temps.
M’agradaria poder explicar el contrari. Però l’experiència del PAM, com es va gestar http://blogs.fetasantfeliu.cat/oriol-bossa/blog/422/el-pam-i-el-proces però també la timidesa en els canvis que planteja en termes de participació i governança oberta.
Fins i tot el procés de pressupostos participatius per les obres d’estiu, que hem aplaudit reiteradament, ens sembla insuficient, i molt millorable, el primer canvi és procurar que l’administració no lideri tant verticalment aquest procés participatiu.

La decepció resumeix el primer any de legislatura. Decepció per uns canvis anunciats com a necessaris, però que no arriben, i no arriben perquè tal vegada no es cregui sincerament que calen canvis.
Decepció que s’agreuja en els darrers dies. Perquè més greu que hi hagi certa decepció és que aparegui en escena la preocupació. La sentència del Tribunal Suprem ens preocupa i molt. Ens preocupa perquè demostra que les coses no s’han fet bé en el govern municipal. Ens preocupa perquè queda demostrat que des de la representació pública s’ha actuat en prepotència quan s’assegurava que no s’havia actuat malament i s’assegurava que no hi havia cap aprovació fora de termini. Ens preocupa perquè des del minut zero de la sentència la guerra oberta continua entre els ara socis de govern. I ens preocupa i ens decep la primera lectura de la sentència que fa el primer partit del govern, i és que potser el que més ens decep és que faltin altes dosis d’humilitat

Llegeix l'entrada al blog