Des del far del sud

Divendres, 6.6.2014 00:06h

Des del far del sud

Ara, República Catalana

Dilluns 2 de juny el monarca espanyol va anunciar la seva abdicació a favor del seu fill. En un país com el nostre, on els ciutadans demanen cada vegada ser més partícips en les decisions que es prenen i tenir dret a decidir, el tema de la successió enceta una nova polèmica. El fet de que l’elecció del cap d’estat es faci d’una manera dinàstica, per dret de naixement i sense valorar els mèrits del successor, posa en evidència l’anacronisme d’aquesta institució. No cal ni tal sols entrar a valorar el masclisme del sistema, que deixa de banda a les dones, nascudes primer i per tant amb més dret de ser hereves, per donar prioritat al mascle.

Cal recordar la decisió de mal gust, des del punt de vista català, que va prendre Joan Carles al posar al seu hereu el nom de Felip. Això el convertirà en Felip VI, succeint a Felip V de nefast record pels catalans.

Aquesta abdicació és un canvi que no canvia res. El nou rei ocuparà el lloc del seu pare i res apunta que pugui tenir una línia d’actuació diferent a la del seu antecessor. L’educació del príncep Felip en acadèmies militars i en temes relacionats amb el protocol reial no sembla que inclogui cap apartat relatiu a l’adaptació de la monarquia al segle XXI ni cap reforma constitucional que parli de l’estat plurinacional ni del dret a decidir dels pobles.

Fa cent anys només existien tres repúbliques en tota Europa. Les monarquies han anat desapareixent al llarg d’aquests anys i més que haurien de desaparèixer. De fet ja ho diu aquella previsió: finalment només sobreviuran cinc reis (els quatre de les cartes i la reina d’Anglaterra).


El passat dia 25 els tarragonins i els catalans ho vam dir molt clar a les urnes, Volem decidir i reclamem una nova Catalunya i per aconseguir-ho seguirem treballant fins el proper 9N, dia en què ho deixarem tot a punt per a declarar la República Catalana.
Llegeix l'entrada al blog